Grundkursus i elektronik for begyndere

Af Steen Lystmose 2003.
Konsulentbistand Hans Jørgen JørgensenEt lille grundkursus i elektronik for begyndere. Der findes masser af diagrammer og vejledninger til styringer m.v., som kan bruges til modeljernbaner, men det er ikke alle begyndere, der tør binde an med opgaven, fordi de ikke kender symbolerne og hvad de betyder.

Fælles for de fleste begyndere er at de nok kan sætte delene sammen ved at følge brugsanvisningen, men de kan ikke arbejde videre med elektronikken og tilpasse den deres eget behov, fordi de ikke helt forstår komponenternes virkemåde. Det er disse begyndere, denne artikelserie er rettet mod.

Vi starter med en kort gennemgang af de mest gængse komponenter, der kan anvendes på modeljernbanen, og vi slutter med nogle enkle, men effektive styringer, hvor selv en nybegynder uden kendskab til elektronik kan være med.

Alle styringerne er til 2-skinne jævnstrøm, og de omfatter følgende: En ranger-regulator, hvor man kan køre f.eks. et rangerlokomotiv med ekstrem lav hastighed, en dobbelt-styring, hvor man kan styre to tog uafhængigt af hinanden med kun 1 transformator samt en styring til langsom start og stop af lokomotiverne. De to sidste kan i øvrigt kombineres.

Endelig ser vi på en sporskifteforstærker.
  1. Elektroniske komponenter
  2. Elektronisk styring af konventionelle tog
  3. Rangering med ekstrem lav fart
  4. Dobbelt-styring
  5. Langsom start og stop
  6. Sporskifteforstærker
Opdateret d. 29.11.2004